Odiskutabel seger för HIF
Tre av kvällens mest framträdande HIFare efter segermatchen mot Gefle.

Total Helsingborgsdominans när Gefle fick åka hem utan vare sig poäng, mål eller avslut på mål.

Var det årets utskåpning som ägde rum på Olympia ikväll? Även om målproduktionen stannade vid två för HIF, fanns det idag bara ett lag på banan. Det krävs två för tango som bekant, men medan HIFmännen ikväll ägde dansgolvet stod Geflepojkarna nervöst uppradade vid sidan av. Blyga, tafatta och av någon anledning utan själförtroende var de ljusblåa aldrig riktigt närvarande.

-Fotboll är en sport med närkamper. Vi drog endast på oss en frispark i första halvlek och det säger väl egentligen det mesta, sa Gefletränaren Per Olsson om sitt lags prestation efter matchen.

Full fart från början
HIF satte full fart redan från start. Taktpinnen hölls av födelsedagsbarnet Henrik Larsson (35 idag) som var involverad i det mesta som hände i anfallsväg. Inom loppet av ett par minuter hade han med sin spelförståelse sett till att servera både McDonald Mariga och Fredrik Svanbäck ypperliga lägen, men inget av dom resulterade i mål.

Det var dock inte Henrik Larsson som var involverat i HIFs ledningsmål. Istället var det Babis Stefanids som gjorde sitt fjärde mål för säsongen efter en prestation av högsta klass. Efter en perfekt inchipning av Erik Wahlstedt tog Stefanidis ner bollen med vänsterfoten för att sen dra till bollen med samma fot. Stolpe in, och ibland kan någon komplicerat se så vackert och enkelt ut.

-Bollen damp bara ner i straffområdet och eftersom ingen motspelare stötte drog jag bara till med vänstern, sa Babis Stefanidis.

1-0 var ett resultat som stod sig halvleken ut. En ledning som borde varit betydligt större med tanke på det massiva spelövertag HIF hade.

Tappad fokus i andra halvlek
Andra halvlek började som en kopia på den första. Henrik Larsson på rejält spelhumör med andra ord. Under halvlekens första kvart hann Larsson med att lobba en boll i stolpen samt att bränna två gyllene lägen. Uppenbart påverkar för mycket tårta koncentrationen något, för mål blev det aldrig för Henrik Larsson ikväll.

Efter dryga timmen tappade HIF fokus, och en under en kvart bjöd man in Gefle i matchen. Som tur var för HIFs del var Gefle ett alldeles för dåligt lag för kvällen för att kunna utnyttja invitationen.

Istället kunde HIF punktera matchen i 75e minuten efter mål av Olivier Karekezi. Regissör bakom målet, och den som ska ta åt sig äran i eftertexterna, var McDonald Mariga. Det var nämligen han som inte ville förlora duell precis utanför Gefles straffområde. Efter ett par vunna närkamper där han aldrig slutade att kriga hade Mariga tråcklat sig hela vägen igenom Gefles försvarslinje. Efter väl avvägd pass hade Karekezi bara att stöta in bollen.

2-0 och bud på flera mål var resultatet av ett hederligt HIFdagsverke, och laget kan nu börja snegla mot den där åtråvärda fjärdeplatsen igen. En förlust eller ett oavgjort resultat hade cementerat laget i ett tråkigt ingenmansland, men nu lever hoppet fortfarande med sju matcher kvar att spela.